2018 opnieuw een succesvol LFO-jaar!

2018 opnieuw een succesvol LFO-jaar!

Het Limburgs Fanfare Orkest verraste ook afgelopen jaar weer met een paar unieke en vernieuwende projecten. Maar behalve een flinke investering in jong Limburgs talent, werd ook op een speciale concertreis gewerkt aan de onderlinge balans tussen de muzikanten. Een overzicht van onze activiteiten in 2018.

jazzz

Op zondag 21 januari openden we het muzikale jaar in de ECI Cultuurfabriek in Roermond tijdens het speciale Festival Sjiek. Samen met de zangeressen van Op Geveul (Maud Wilms, Linda Zijlmans en Dyanne Sleijpen) verzorgden we een afwisselend muzikaal concert. De cross-over tussen het Limburgse singer-songwritertrio en ons fanfareorkest kreeg na twee eerdere uitvoeringen in Heerlen en Venlo daarmee voor de derde keer een geslaagd vervolg.

Het weekend van 7 en 8 april stond geheel in het teken van talentontwikkeling! In Cultureel Centrum Don Bosco in Heel was het podium vrij voor alle muzikanten met een fanfareinstrument die zich lieten inspireren door Limburgse topdocenten. Op zaterdag kregen tientallen leerlingen speciale gastlessen van onder andere Cleo Simons (hoorn), Hub Nickel (klein-koper), Stefan Arits (bariton/bas), Sandor Hendriks (trombone) en Ralf Jacobs (saxofoon). Zondag 8 april lieten drie jonge topsolisten (Max Hubens, Pim Dautzenberg en Camiel Lemmens) het beste van hun kunnen horen tijdens een galaconcert met het LFO.

In het Hemelvaartweekend (3 t/m 6 mei) ging het LFO op concertreis naar Italië! Op uitnodiging van de regionale muziekbond (Syb en AMBAC) en het Conservatorio di Verona begeleidden we het praktijkgedeelte van een masterclass directie door dirigent Bert Appermont. Maar liefst 16 dirigenten maakten kennis met de muziek van deze componist en met de unieke klank van het fanfareorkest.
Aansluitend speelde het LFO een galaconcert in het prachtige Teatro Ristori in operastad Verona. Onder de bezielende leiding van Bert Appermont werd het massaal toegestroomde publiek in vervoering gebracht met een minutenlang applaus als beloning. Op zaterdag werd er een openluchtconcert gegeven in Rivoltella aan het Gardameer. Ook hier waren de reacties van het publiek erg positief en dankbaar! Tussendoor was er voldoende tijd voor ontspanning: er werden een hoop nieuwe vriendschappen gesloten! Het Limburgs Fanfare Orkest mag terugblikken op een in alle opzichten zeer geslaagde reis!

Op zondag 9 september organiseerden we in Stein de LFO Jeugd Play-In. Ruim veertig jonge, ambitieuze muzikanten gingen de hele dag samen aan de slag onder leiding van dirigent Juri Briat. Aan het einde werd de leerzame dag besloten met een mini-concertje, waarbij de muzikanten tot 21 jaar overladen werden met een groot applaus door het aanwezige publiek.

Het volgende grote concert volgde op donderdag 11 oktober in Maastricht. Samen met orkest l’Equipe de Rêve en de wereldberoemde trompettist Eric Vloeimans verzorgden we de opening van festival JekerJazz. De overvolle Sint Janskerk gaf de complimenten over het afwisselende programma en de bijzondere jazzsfeer die de ensembles samen wisten te brengen. Een nieuwe cross-over met mogelijkheden voor de toekomst.

Het muzikale jaar werd besloten op zaterdag 1 december tijdens de Maestro-dirigentenworkshop van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Hier fungeerden we als begeleidingsorkest. Talentvolle dirigenten gingen met het LFO aan de slag tijdens een leerzame cursusdag bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort. Gastdocenten hierbij waren Hardy Mertens en Christiaan Janssen.

Ook voor 2019 staan er weer een aantal heel bijzondere projecten op de rol. Stay stuned!

Bekijk hier alle foto’s van de projecten in 2018!