Projecten 2017

Projecten 2017

Op deze pagina vind je een overzicht van de projecten van het Limburgs Fanfare Orkest in 2017. Kijk ook eens bij Media voor foto’s en filmpjes van onze projecten.

LFO Op Geveul

21 januari 2017, Parkstad Limburg Theater Heerlen

Op zaterdag 21 januari 2017 startte het Limburgs Fanfare Orkest het nieuwe jaar feestelijk met “LFO Op Geveul”, een muzikale cross-over in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.

Op Geveul is een Limburgs zangtrio, bestaande uit Linda Zijlmans, Maud Wilms en Dyanne Sleijpen. Met afwisselende nummers bestormden zij in 2016 de Limburgse hitlijsten. In december kwamen ze zelfs op nummer 1 binnen in de L1mbo Top 10 van L1.

Het concert werd georganiseerd in het kader van het Nationaal Theaterweekend 2017. Dit hield onder andere in dat het Parkstad Limburg Theater Heerlen het concert in eerste instantie heeft gepromoot onder de titel “Blind Date Klassiek”. Zo hebben we veel nieuwe bezoekers kunnen trekken, die open stonden voor een verrassing en nog niet bekend waren met het Limburgs Fanfare Orkest en/of Op Geveul. Op 20 december 2016 is de programmering van het Nationaal Theaterweekend bekendgemaakt en vanaf dit moment konden we het concert gerichter promoten.

Ter evaluatie hebben we dit project voor het eerst een enquête gehouden onder bezoekers. Deze papieren enquête werd als inlegvel in het programmaboekje verspreid en na afloop van het concert weer ingenomen bij het verlaten van het theater. We hebben maar liefst 146 ingevulde enquêtes retour ontvangen. De reacties waren over het algemeen zeer positief: men was zeer te spreken over de samenwerking, muziekkeuze en kwaliteit.

_HH32612

LBM Dirigentencursus De Maestro

4 februari 2017, Adams Muziekcentrale Ittervoort

Op zaterdag 4 februari 2017 werkte het Limburgs Fanfare Orkest op uitnodiging van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) mee aan de dirigentencursus De Maestro. Na een theoretisch gedeelte in de ochtend kregen dirigenten en studenten orkestdirectie ’s middags de kans om praktijkervaring op te doen met het LFO, daarbij gecoacht door cursusleider Jan Cober.

LFO meets Rheinische Bläserphilharmonie

26 maart 2017, Munttheater Weert

Op zondagavond 26 maart 2017 vond er een euregionaal duoconcert plaats in het Weertse Munttheater. Het Limburgs Fanfare Orkest en de Rheinische Bläserphilharmonie gaven, na het succesvolle gezamenlijke concert te Gemünd in 2014, opnieuw samen een concert. Het Limburgs Fanfare Orkest speelde voor de pauze, terwijl de Rheinische Bläserphilharmonie de tweede helft voor haar rekening nam.

De Rheinische Bläserphilharmonie werd in 2011 opgericht om goede muzikanten in de omgeving van Keulen en Bonn en platform te bieden, waar op hoog niveau wordt gemusiceerd. Dit harmonieorkest staat onder leiding van de in Noorwegen geboren dirigente Irene Anda.

Ook dit concert hebben we weer een enquête gehouden onder onze bezoekers, die door 64 mensen is ingevuld. De reacties waren zeer positief.

DSC_4241LFO meets RBPh 2

Jeugd Play-In

17 september 2017, Don Bosco Heel

Op 17 september troffen 54 jonge muzikanten afkomstig uit heel Limburg elkaar in Cultureel Centrum Don Bosco Heel, voor de Jeugd Play-In georganiseerd door het Limburgs Fanfare Orkest. Doelgroep waren muzikanten tussen 10 en 21 jaar die een fanfare-instrument spelen met minimaal niveau A. Hoewel de jonge muzikanten voor die dag nog nooit samen als orkest muziek hadden gemaakt, gaven ze, na een ochtend en middag hard repeteren o.l.v. LFO-dirigent Juri Briat, ‘s avonds een mooi concert voor een goed gevulde zaal.

Deze muzikale dag werd extra speciaal door drie solisten: DJ Ron van den Beuken, zangeres Joyce van den Ham en trompettist Dennis Frenken.

Naast onze eigen fotograaf en cameraman was er tijdens de repetities en het concert ook een team van L1 aanwezig. Zij maakten een korte reportage over de play-in die op 28 en 29 oktober 2017 is uitgezonden in het programma Blaaskracht.

Na afloop van de play-in hebben we een enquête gehouden onder de deelnemers. Hier kwamen zeer positieve reacties uit: alle respondenten vonden het een leuke en leerzame dag met goede muziekkeuze.

Play-in-14  Play-in-41

Dirigentenmasterclass LFO meets Bert Appermont

25 november 2017, Maaspoort Venlo

Op 25 november 2017 organiseerde het Limburgs Fanfare Orkest een dirigentenmasterclass met de internationaal gerenommeerde componist en dirigent Bert Appermont. Aan deze masterclass hebben vijf actieve en twee passieve deelnemers deelgenomen, woonachtig in Nederland, België, Duitsland en de Verenigde Staten. Het programma bestond uit een theoretische sessie in de ochtend en een praktijkdeel in de middag, waarbij elke actieve deelnemer een half uur met Bert Appermont en het cursusorkest, de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo, mocht werken.

De masterclass werd georganiseerd in samenwerking met de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs. Na afloop van de masterclass ontvingen de deelnemers een deelnamecertificaat.

Music Shop Europe heeft de masterclass gesponsord door de deelnemers 50% korting aan te bieden om te originele partituren.

LFO-Appermont-04 LFO-Appermont-28

Galaconcert LFO meets Bert Appermont

25 november 2017, Maaspoort Venlo

Na eerdere succesvolle concerten in de serie “LFO meets …” verwelkomden we op zaterdagavond 25 november de internationaal gerenommeerde componist en dirigent Bert Appermont. Tijdens het galaconcert werden werken van zijn hand uitgevoerd. Bert Appermont dirigeerde zelf een aantal werken. Tussen de muziekstukken door werd hij door Bob van der Houven, onder andere bekend als presentator van Radio 4, geïnterviewd over zijn leven en manier van werken. Op het programma stonden uitdagende, sprankelende en aangrijpende fanfarewerken, uiteraard allemaal gecomponeerd door Bert Appermont. De solisten gaven extra glans aan het geheel. Lode Smeets, eerste trombonist bij philharmonie zuidnederland, speelde de virtuoze solopartij in Colors. Véronique Meuffels nam de zangpartij uit het mysterieuze Rubicon voor haar rekening.

Bij dit concert hebben we gebruik gemaakt van licht- en beeldeffecten om de sfeer van de muziek te versterken. Zo waren er sfeerbeelden te zien bij de vier delen van Wonders of Nature. Het solowerk Colors bestaat uit vier delen, elk met een eigen kleur. De belichting werd hierop aangepast.

LFO-Appermont-60

LFO Op Geveul – Kerst

16 december 2017, ’t Raodhoes Blerick

Op 16 december 2017 sloten we het LFO-jaar af met een concert in kerstsfeer samen met Op Geveul in ’t Raodhoes te Blerick. Alle gespeelde liedjes, met uitzondering van de ouverture, werden door het Limburgs Fanfare Orkest en Op Geveul gezamenlijk uitgevoerd. Voor de pauze stonden originele Limburgse luisterliedjes van Op Geveul op het programma. Na de pauze stond er kerstmuziek op het programma, waarbij er een speciale rol was weggelegd voor onze kerstman. Alle liedjes met Op Geveul zijn, speciaal voor dit concert of het concert van 21 januari 2017, gearrangeerd in opdracht van het Limburgs Fanfare Orkest.

LFO_OpGeveul_Kerst-23 LFO_OpGeveul_Kerst-27