Terugblik 2019

2019 stond in het teken van 2 grote projecten voor het Limburgs Fanfare Orkest. We Will Rock You en Limburg Vrie waren zowel organisatorisch als uitdaging enorme projecten, waarbij alles werd gevergd van bestuur, dirigent en muzikanten.

Uiteraard hebben we ook de jeugd in het oog gehouden. Leest u verder over de activiteiten van 2019.

Queen Symphony

Na een lange en gedegen voorbereiding werd een grote wens van dirigent Juri Briat werkelijkheid. Uitvoering van de Queen Symphony door het LFO met groot gemengd koor en alle solisten. Enig onderzoek en vele telefoontjes werden er gespendeerd aan het zoeken van de solisten en ook de koren waren niet 1,2,3 gevonden. Uiteindelijk waren Koninklijke Zangvereniging Venlona uit Venlo en Dameskoor Vocal Solýs aangevuld met enkele (semi-) beroeps zangers in voor deze uitdaging. Harpiste, pianist, keyboard, celesta, viool en cello waren ook gevonden.

Na zo’n lange voorbereiding konden we dan eindelijk laten horen wat we tijdens repetities hadden ingestudeerd. De avonden in Kerkrade en Venlo liepen eigenlijk enigszins gelijk; om 16:00 uur was er op beide dagen een soundcheck met het koor en de solisten. Er werden hier nog een aantal dingen aangepast en de puntjes werden op de `i` gezet. Hierna volgde een korte eetpauze en daarna kon het beginnen. Je kon merken dat iedereen van het orkest en het koor er zin in had.

De avond begon met het klappen en voetenwerk van orkest en het publiek van het zo kenmerkende ritme uit  `We Will Rock You`. De toon was gezet en toen moest de avond nog beginnen. Hierna volgde een uitleg over het project en over The Queen Symphony door Kirsten Paulus. Hierin was verwerkt, de motivatie van onze dirigent Juri Briat om dit stuk te gaan spelen, uitleg over de inhoud van de verschillende delen van de symfonie en korte interviews met de arrangeur Eric Somers (Kerkrade) en een aantal muzikanten over het project en de voorbereiding.

Ook werd nog even genoemd dat we met dit project zelfs de website van Brian May, gitarist van Queen, hebben gehaald en zodoende nog een stukje PR wisten toe te voegen. Een geweldige eer voor ons als regionaal orkest uit Limburg.

Na de introductie begon de symfonie dan echt, een bijna ononderbroken lijn van alle zes de delen. Een spectaculair openingsdeel dat iedereen meteen op het puntje van hun stoel liet zitten met herkenbare delen uit Radio Gaga en Another one bites the dust, twee rustigere delen met in het derde deel de viool en cello die samen een prachtig duet speelden gebaseerd op het emotionele nummer `Who wants to live forever?`. Het chaotische vierde deel, waarin Bicycle Race duidelijk te horen was. Het vijfde en zesde deel, met veel hoogtepunten, waarin bekende nummers als `Bohemian Rhapsody` en We Will Rock You` voorbij kwamen om uiteindelijk langzaam uit te sterven. Een muzikale spanning die een uur lang werd volgehouden gevolgd door een oorverdovend applaus dat maar leek te blijven duren.

 

Op 16 juni voerden we de Queen symfonie uit in Brussel en wel in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar. Er werd met 2 bussen afgereisd naar de Belgische hoofdstad. De Vice-voorzitter van het Europees parlement vereerde ons met een bezoek aan het concert. Het aanwezige publiek was zeer enthousiast. De voorstelling startte om 19.00 uur.

Vervolgens organiseerden we onze inmiddels 3e Jeugd Play-in.

Op 1 september troffen 40 jonge muzikanten, afkomstig uit heel Limburg, elkaar in Fanfarezaal Lei Van Neer te Pey Echt voor de Jeugd Play-In georganiseerd door het Limburgs Fanfare Orkest. Doelgroep waren muzikanten tussen 10 en 21 jaar die een fanfare-instrument spelen met minimaal niveau A. Hoewel de jonge muzikanten voor die dag nog nooit samen als orkest muziek hadden gemaakt, gaven ze, na een ochtend en middag hard repeteren o.l.v. LFO-gastdirigent Bert Appermont.

Samen met de dirigent hadden we een muzikaal thema bedacht rondom 75 jaar bevrijding. Gedurende de middag konden we met de muzikanten zelfs een langsrijdende kolonne begroeten, wat door de bestuurders van de voertuigen uit de 2e wereldoorlog ontvangen werd met enthousiast getoeter!

 

’s Avonds hebben we een mooi concert gespeeld voor een goed gevulde zaal, veelal enthousiaste ouders van de deelnemers.  

Limburg Vrie

Ruim 2 jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor de concertserie Limburg Vrie. Ook hier zijn we met vele partijen in gesprek geweest om een bijzondere invulling te geven aan de herdenking van 75 jaar bevrijding van Limburg.

Het Limburgs Fanfare Orkest heeft door middel van muziek, geluid en beeld een bijzondere muzikale ode aan de bevrijding van Limburg gebracht. Onder de titel Limburg Vrie bewandelt het LFO het pad van de bevrijders door Limburg. 
In de multimediale voorstelling zijn historische foto’s en radiofragmenten verwerkt; ook was er een speciale tentoonstelling en zijn er live-interviews op het podium geprogrammeerd. Bij de ingang van de theaters stonden legervoertuigen opgesteld om de toehoorders in de sfeer van de 2e wereldoorlog en de bevrijding te brengen.

De presentatie was in handen van niemand minder dan Kirsten Paulus (L1). In Kerkrade en Weert zijn er gastlessen verzorgd en kregen de winnaars van de interview wedstrijd de kans om tijdens de voorstelling onze gasten (allen met een relatie met de 2e wereld oorlog) te interviewen. Het is vooral een prikkelende ervaring voor de zintuigen geworden. Door ook kinderen een actieve rol te geven in de uitvoering, heeft het Limburgs Fanfare Orkest het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verbonden, zodat we begrijpen en onthouden wat veiligheid en vrijheid betekent. Het publiek werd meegenomen in een beleving van dreiging, oorlog, angst en hoop; maar natuurlijk ook van bevrijding en blijdschap.

Speciaal voor deze concertreeks heeft het LFO een nieuwe compositie laten schrijven door de Belgische componist Kevin Houben. In dit één uur durende werk met meerdere delen zijn alle facetten van oorlog en bevrijding verwerkt. Om ook een brug te slaan naar de toekomst, zodat de boodschap van vrijheid ook na het laatste concert wordt uitgedragen, is het Limburgs Fanfare Orkest van plan om het werk uit te geven, zodat ook andere Limburgse fanfareorkesten (delen van) deze bijzondere compositie kunnen gaan uitvoeren. 

 

Helaas hebben we moeten besluiten het in 2019 geplande concert in het MECC te Maastricht uit te stellen. In deze reeks zijn in 2020 een tweetal concerten gepland namelijk Maastricht in de St. Janskerk op 29 feb 2020 en op 1 maart in de Maaspoort te Venlo.

In het project Limburg Vrie hebben wij ook het LFO Kwintet ingezet. Tijdens een aantal optredens, onder andere op de Bevrijdingsboot van L1 en tijdens de presentatie van de film Kerkrade Evacueert hebben deze 5 mannen muziek gemaakt.

Toekomst:

Elk jaar organiseert het bestuur een brainstormsessie met enkele muzikanten. Dit zijn muzikanten die gekozen worden uit het orkest. Het is een representatieve groep van jong en oud(er), ervaren en ook onervaren muzikanten, blazers, slagwerkers. In 2019 hebben we eerst een wandeling gemaakt waarna we in Neeritter vergaderd hebben over toekomstplannen, ideeën. Het bestuur is zeer blij met de inbreng van muzikanten, waardoor we input krijgen vanuit het orkest.

Houd u onze website, maar zeker ook onze facebookpagina en ons instagram-account in de gaten, we zullen u zeer spoedig op de hoogte brengen van de projecten en concerten voor 2020 en de verdere toekomst!!

LFO Contactinformatie

Inschrijven nieuwsbrief
Klik hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Contact
Wilt u contact opnemen met het LFO klik dan hier.

Bankrelatie
Rabobank

Rekeningnummer
NL05 RABO 0137 7455 91
t.n.v. Limburgs Fanfare Orkest

Nummer Kamer van Koophandel
14077390

Privacy Policy